Ultima pagina

TRANSLATOR

duminică, 26 februarie 2012

Manipularea tiparului (cum sa faceti un tipar de t-shirt ca al meu)

Sa zicem ca aveti bustul mare si aveti un tipar bun de T-shirt cu pensa sub brat. Sau sa zicem ca proband si ajungand in situatia mea veti vedea ca trebuie sa fac o pensa la subrat, pe care nu o vreau, pentru ca pensa tiparului este bagata in cretisorii din mijlocul fetei si o noua pensa ar strica modelul.

Atunci trebuie sa aplic ceea ce se numeste 'dart manipulation' sau manipularea pensei. Pensa se poate schimba in model unde o vrei. Conditia este sa se uneasca o noua linie de mijloc de pensa (viitoarea pensa) cu varful actualei pense. Se taie tiparul pe noua linie si se inchide pensa veche. Tiparul se desface pe noua pensa.

In toate cartile de croitorie gasiti aceasta schema care arata unde se pot face pense si cum se numesc in engleza.
Fig. 1

In Fig. 1 pensa originala este cea din talie, de sub bust.
In scoala engleza de constructii de tipar (Winifred Aldrich, de care am mai pomenit) se face tiparul cu o pensa pe care noi nu prea o stiam, adica nu era pensa cea mai cunoscuta noua.
Tiparul desenat dupa metoda ei arata asa (scan din cartea Metric Pattern Cutting, care poate fi vazut pe Google Books). Abia dupa aceea ea separa cele doua parti, fata de spate
Fig. 2
Dar si acest tip de pensa se manipuleaza exact ca cele de sub brat sau din talie.

Mai e un lucru de care trebuie sa tineti seama daca vreti sa schimbati pensa. Pensele de pe desenul initial de tipar sunt facute tinandu-se seama de apex (punctul bustului). Varful este in apex.
Cand cosi tiparul nu trebuie niciodata cusut pana in apex, pentru ca iti iese un punct tuguiat. Pensa se coase cam la 2 cmde apex pt persoanele cu bust mai mic si la cel putin 2,5 cm pentru persoanele cu bust mai mare, care au nevoie de un model mai rotunjit peste bust.
Fig. 3
Imaginea este de pe acest blog (interesant pentru pentru persoanele mai plinuite). Liniile rosii sunt pensa cusuta si cele albastre pensa care se foloseste pentru manipularea penselor in tipar. Se mai vede ca doamna sau domnisoara respectiva a facut alteratia pentru bust mai mare (full bust alteration, FBA)

Tiparele de gata pe care le folosim nu au varful pensei pana in apexul modelului, ci aproximativ la 2-2,5 cm de acest punct. Asa ca la taiatul si desfacutul noii pense trebuie sa se tina seama de acest lucru. Mai jos vedeti foarte clar cum se face.

Manipularea pensei
1. Mai intai trebuie sa determinati apexul tiparului. Pentru asta trebuie sa prelungiti mijlocul pensei cu 2-2,5 sau mai mult
2. Ca sa aflati cu precizie cu cat trebuie sa prelungiti linia, probati tiparul, adica faceti "tissue fitting"[vezi postarea Palmer and Pletsch full bust alteration (II) pentru informatii generale]. Marcati punctul pe tipar.
3. Cand inchideti pensa veche, uniti punctele de jos ale pensei (sau unde intersecteaza pensa tivul - punctele comune la liniile rosii si albastre din Fig. 3) cu noul punct si inchideti pensa pe aceste linii, nu pe liniile pensei cum era desenata in tipar, adica pensa rosie din Fig. 3!!!
4. Dar acum sa trec la pensa noua. Alegeti un punct unde vreti sa taiati pensa (vezi in Fig.1 cate posibilitati sunt, ca sa nu mai vorbesc ca se pot face si pense curbate). Trageti o linie din acel punct la noul punct (apexul real al persoanei care a factut tissue fitting sau al modelului pentru care a fost facut tiparul). In Fig 4 este linia din A spre punctul apex.
4. Cu un compas faceti un cerc cu raza egala cu distanta apex-varful vechii pense. Asta va ajuta sa gasiti punctul pana unde veti desena pensa noua pe care o veti COASE pe material, ca sa aplicati si aici cu sfintenie regula ca o pensa nu se coase niciodata exact pana in apex.

Fig. 4
4. Daca vreti numai o pensa  nu aveti nevoie de acest cerc. Masurati numai pe linia de mijloc a noii pense. In Fig 4 se vede ca designerul doreste sa obtina 3 pense mai inguste (care se cos pana in punctul unde intersecteaza cercul). Sau poate doreste sa increteasca si vrea sa mentina linia umarului cat mai aproape de cea originala (adica vrea sa stie mai bine cat se curbeaza linia pe care va face cretul). Daca folosesti 3 pense in loc de una, laturile lor iti arata cat de lunga teebuie sa fie linia de incretit. E mai usor asa, decat o singura pensa mare si tu sa trebuiasca sa ghicesti cat de mult curbezi linia de incretit. Sper sa intelegeti ce vreau sa spun.

Daca doriti sa transformati un tipar de t-shirt cu pensa sub brat intr-un t-shirt ca al meu
trebuie sa alegeti linia de taiere din Fig 1 care se numeste Center Front Neck (nr. 7, a treia din dreapta, pornind de jos).

Corectarea 'gapozei' (gaposis) de care am vorbit in postarea T-shirt din revista OTTOMBRE, 2007/2 (II) se face asa.
1. Facand pensa din rascroitura bratului, la jumatatea liniei dintre umar si subrat - vezi iar videoul cu Marcy Tilton - ca sa scot surpusul de material care imi da 'gaposis' obtin o pensa ca in Fig 1, Mid-Armhole (a treia din stanga de jos). Pensa asta trebuie sa o inchid. 
2. Linia pe care tai este cea de Center Front Neck din Fig. 1. 
3. Eu am deja in tiparul de baza acea pensa (desi nu e desenata ca o pensa, pentru ca nu se inchide, numai partea de sus este incretita). 
3. Taind pe linia de 'Center Front neck' si inchizand pensa Mid-Armhole, mi se deschide pensa la gat si mai mult. Deci voi obtine o linie de incretit ceva mai lunga.
Deocamdata pentru astazi. Postez acum, dar voi corecta greselile mai tarziu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu