Ultima pagina

TRANSLATOR

joi, 2 februarie 2012

Tiparele Burda (II)


Si fiindca tot am pomenit de articolul 'Fitting Knits' (probatul materialului de jerseu) din revista Threads oct.-nov. 2010 si de un DVD al lui Connie Crawford ('Custom Fitting and Trueing DVD) as mai avea de mentionat ceva ce Burda face perfect! In DVD Connie spune ca inainte de a incepe sa lucrezi cu un tipar trebuie sa te uiti daca este echilibrat '(in balance'), adica daca de tine seama de urmatoarele 3 puncte, legate de caracteristicile corpului uman.

1. Lungimea rascroiturii manecii in spate este mai lunga decat lungimea rascroiturii manecii in fata, indiferent de cat de mare sau cat de mic ai bustul. Masurati si o sa vedeti ca asa este. Marimea bustului nu conteaza, pt ca masori pe langa bust, nu peste bust. Despre asta am scris in Tipare Burda (I).


2. Partea din grosimea bustului peste fata (largimea bustului in fata) este intotdeauna mai mare decat restul din largimea totala a bustului (largimea spatelul pe linia de sub brat). Numai la barbati este poate altfel. Oricat de mic ai avea bustul, protuberantele sanilor schimba raportul de 'juma-juma' dintre fata si spate.


3. Marginile laterale ale fetei si spatelui trebuei sa fie IDENTICE si sa fie in acelasi unghi fata de firul drept al tivului folosit pe tipar.

Un tipar in care fata si spatele au aceeasi largime iti va da batai de cap. Chiar daca este vorba de un tipar 'oversized' adica extrem de larg, tot ti se pune largime in spate de care nu ai nevoie, daca fata si spatele sunt la fel de largi.

Dar acum verificarea punctelor 2 si 3 pe tipare Burda, ceea ce dovedeste inca o data superioritatea lor.

In croitorie este foarte important cum pica (se drapeaza) materialul pe corp. De aceea ai linia 'sensul firului', de care trebuie sa tii seama. Bluza sau jacheta trebuie sa pice drept peste corp si asta ramane valabil si pentru sensul firului in raport cu cusaturile laterale de sub brat.
Trebuie sa vizualizati materialul ca picand drept de sus si sub brat, fara ca directia sensului firului drept sa fie schimbata (tivul lateral e sucit sau vazut de pe dinafara nu pica drept pe verticala). Vazute din aceasta perspectiva, cusaturile laterale formeaza de fapt un fel de pensa care merge de sub brat pana la tiv. O pensa care nu se formeaza in mijlocul unei piese de tipar, ci prin coaserea a  doua piese (fata si spatele).
Ca la orice pensa cele doua laturi trebuie sa fie egale si in aceeasi pozitie fata de firul drept al materialului de la care porniti la plasarea tiparului.
Ca o haina sa pice bine pe tine si sa nu se strambe linia dreapta a firului partile laterale ale fetii si spatelui trebuie deci sa aibe linii de cusatura IDENTICE. Asta numeste Connie 'balansarea cusaturilor laterale'. Daca tiparul nu este construit asa (unele tipare americane sau alte tipare mediocre), marginile laterale de la fata si spate trebuiesc in orice caz 'balansate' dupa metoda pe care o arat mai jos.
Balansarea (verificarea) mai trebuie facuta si in cazul in care ai alterat tiparul sa ti se potriveasca.

Cum se face va demonstrez folosind un tipar de la Burda.
Pentru asta ai nevoie de un tipar al fetei fara pensa sub brat. Daca are pensa sub brat o inchizi provizoriu,  deschizand o pensa la gat sau pe umar. 
Dupa ce termini de comparat sau de balansat marginile, o inchizi din nou.
Am taiat tiparul pe marginile cele mai mari, fiindca la un tipar cu mai multe marimi nu conteaza care din marimi este folosita, marginile la alte marimi sunt in acelasi raport. [Observatie. Eu nu tai niciodata tiparele din plic cumparate pt marimea mea; le copiez pe foita ca sa le folosesc. Poate slabesc sau ma ingras sau le mai folosesc si pentru altcineva].
Acelasi lucru am facut la MyLabel, dar am deschis pensa nu la gat ci pe umar. Nu conteaza, numai marginea laterala sa nu aibe pensa.


1. Intinzi tiparul spatelui pe masa spatele pe masa, daca ai ceva in care poti infige un ac, cum sunt cartoanele care se folosesc in USA drept 'cutting table'/ masa de taiat. Daca nu ai asa ceva sau nu poti infige un ac pe masa, intinde tiparul pe pat.

2. Asezi tiparul fetei peste el in asa fel incat punctul de sub brat sa coincida. Daca ai un tipar in care sunt lasate si tivurile (asa cum sunt tiparele americane si unele tipare de la Burda in plic) infigi un bold prin ambele puncte.

3. Pivotezi tiparul din fata in asa fel incat marginea fetei sa fie paralela cu marginea spatelui (adica sensul firului din tipar sa fie EXACT in aceeasi directie!).

Cu ocazia asta verifici daca fata este mai mare peste bust decat spatele, asa cum trebuie sa fie. 
La Burda se vede clar ca fata e mai larga:
La MyLabel - nu. Si se mai vede clar ca daca pun mijlocul fetei sa fie paralel cu mijlocul spatelui nu voi mai avea margini laterale identice.  Si se mai vede in plus ca fata (cea de sus, cu pensa pe umar deschisa) nu e mai larga decat spatele, ci mai stramta peste bust - ceea ce este o crima capitala in constructia de tipare!!!

4. Marginile trebuie sa fie IDENTICE (numai asa obtii acea 'pensa' de care scriam mai sus si bluza sau jacheta nu se va suci pe tine cand o porti - 'twisting' cum zice Connie).
La Burda este asa cum trebuie. Am fotografiat cu un creion bagat intre tipare, ca sa se vada. Altfel nici n-ai fi putut vedea ca sunt doua margini una peste alta.

5. Daca nu sunt, atunci desenezi o linie EXACT (ultima oara cand mai folosesc cuvantul!) la mijloc. Ceea ce inseamna ca partea care e mai mare se va micsora pana la acea linie, iar partea care este mai mica se va largi tot pana la linia noua. La una tai, la alta adaugi hartie si copiezi linia din nou.

Am verificat intai cele spuse de Connie pe un tipar MyLabel facut pt mine. Groaznic! MyLabel foloseste un macro din Müller & Fiul, dar numai pt persoane cu bust B. Daca ai sani mari ai o problema imensa cu acest software, care iti imparte grosimea bustului exact in 2 si iti face un spate enorm si o cusatura laterala care trage spre fata si se curbeaza apoi spre mijlocul soldului. Si costa atat de mult!
Pentru ca nu intelegeam de ce e asa si simteam intuitiv ca nu poate fi corect, m-am pus pe studiat sisteme de facut tipare. Dupa cum zicea proful de mate din liceu 'Fiecare sut in fund (deci si cel dela MyLabel) e un pas inainte'.
Asa am scos de la naftalina manualele de facut tipare si am invatat sa fac tipare pe computer. Si am verificat - controland punctele de mai sus - daca tiparele Burda au acelasi pacat. Nu-l au.
Corespund din toate punctele de vedere la ceea ce scriu Connie Crawford si Marcy Tilton (am mai citit in mai multe carti, dar nu mai stiu precis unde).

Asa ca doamnelor si domnisoarelor morala este: sa ne consideram fericite cu tiparele Burda. Chiar daca unele tipare din USA arata mai bine, asta nu e o garantie ca sunt si bine facute. Nu tot ce zboara se manaca, zice ciobanul din Carpati. Si are dreptate.

5 comentarii:

  1. Liebe Zoe,
    sint absolut impresionata de descrierile tale!! Chiar daca mi se pare ciudat sa citesc despre croitorie pe romaneste ( eu m-am apucat de cusut in Germania, dar primii pasi i-am facut la fel ca tine la "Lucrul manual " la scoala generala) si la fel de greu imi este sa scriu acest comentar, voi ramine o cititoare fidela a blogului tau. Explicatiile tale sint nachvollziehbar si usor de pus in practica!
    Multe salutari din sudul Germaniei,
    Adina

    RăspundețiȘtergere
  2. Adina draga,
    Poti sa scrii in germana, limba pe care o inteleg perfect si in care citesc aproape la fel de bine ca si in romaneste. De vorbit... din pura lene de a invata gramatica si declinarile. Daca e nevoie insa insir cuvintele ca in olandeza si pot avea o conversatie normala, daca cel cu care conversez depaseste socul cauzat de germana mea, pe care care o cunostinta din Italia o numeste 'tedesco maccheronico'. Adica germana de inceput a muncitorilor veniti din Italia ca sa lucreze in Germania (cu scuze pentru cei din Italia!). De scris insa nu ma bag, decat in caz de mare nevoie.
    Vreau insa sa te rog ceva. Poti sa-mi scrii, te rog, pe adresa mea, carmenzoe@home.nl , pt ca am sa te intreb cate ceva despre croitorie in limba germana. Dupa ce m-am straduit cu cartile lui Müller&Sohn ca sa fac tipare si am reusit, am cumparat de curand niste carti din colectia lor de manuale (facerea de tipare / design), dar nu pricep niste chestii. Nu e vorba atat de germana, cat de ce vor ei sa fac eu cu Grundschnitt. E vorba de Modell und Schnitt http://www.muellersohn.com/rundschau/de/shop/konstruktionen,17/
    Ma bucur ca gasesti interesant ce scriu.
    Tschüssssssss, Carmen

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua,
    am o intrebare referitoare la tiparele Burda:dupa masuratori ,eu sunt astfel:40,42,44(sani,talie,sold)in cazul acesta de corp para,asa cred ca se numeste,de la ce numar ar trebui sa incep a face tiparul( pentru o rochie dreapta simpla de exemplu)?
    Multumesc,
    O zi buna!
    p.s.Suuuper blogul!Felicitari si la cat mai multe posturi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. buna ziua, imi permit sa raspund: daca-l construiti de la zero ("incep sa fac tiparul" - atunci nu conteaza masuratoarea din Burda, pentru ca tiparul va fi unul personalizat. Daca il faceti din Burda, incercat sa faceti pe 42 ca baza, iar pe partea de sus copiati si 40, tot asa pentru sold copiati si 44. Apoi faceti o migrare de la liniile lui 40 spre 42 la talie marind 44 la sold.

      Ștergere
  4. Buna, Zoe!

    Te-am descoperit acum cateva zile si de atunci tot citesc, tot citesc, uit de copilul de 11 luni indata, de sot, de catel :)
    In ultimii ani am adunat o mare, mare colectie de Burda, am mai si facut cate ceva, aici inSpania au mai scos si niste suplimente cum sa modifici un tipar daca ai masuri atipice, etc. Dar inceputul e greu, sper sa reusesc cu ajutorul tau sa patrund mai adanc in tainele croitoriei.
    Un pup dulce!

    RăspundețiȘtergere