Ultima pagina

TRANSLATOR

joi, 2 februarie 2012

Tutorial: bieul la quilt


Asa cum am promis explic acum cum se pune bieul la quilt. Metoda se aplica perfect si la haine.

Se folosesc doua feluri de bieuri:
1. cel adevarat pe bieu (adica fasiile sunt taiate la 45 grade de firul atei). Se foloseste la punerea de bieu pe margini curbate, pt ca se pliaza si se muleaza pe curbura.
2. bieul fals, adca taiat pe fir drept (in lungimea sau latimea materialului), care se folosete la finisarea quilturilor sau hainelor cu margini drepte. Cunosc profesoare de quilt care spun ca in ambele situatii trebuie sa folosesti mereu bieul taiat la 45 grade. Parerile sunt impartite in ceea ce priveste quiltul cu margini drepte.
Daca nu aveti decat parti drepte si unghiuri la 90 grade (ca un dreptunghi, patrat, etc) bieul 'fals'(taiat pe fir) e mai rezistent si mai stabil, mai ales daca e taiat pe lungimea materialulji si nu pe latime.
Si acum incep.

Taiati bieul (drept sau la 45 grade) in latimea de care aveti nevoie. In quilt bieul se pune dublu, pt ca e mai rezistent. Asta inseamna ca fiecare parte a quiltului este finisata cu doua straturi de bieu. Aveti nevoie de 4,5 - 5 x latimea definitiva a bieului finisat pe o parte (doua straturi de fiecare parte si cat se pierde la indoit si cusut) la care adaugati doua tivuri de 0,75 cm in general. La bieul la 45 grade as taia cel putin 5x latimea dorita, pt ca se intinde la cusut si devine mai ingust.

De fapt tutorialul este pentru facut perne cu o fata quiltuita, care se da inainte la apa. Altfel intra la apa la spalat si ramane spatele prea larg si urat (nu ma intrebati de unde stiu asta!!!).


Intai marchez cu tipar de hartie de dimensiunea reala unde sunt colturile. E mai usor de masurat asa, decat tragand linii perpendiculare, care in sus o iau razna. Eu marchez cu creion acuarela de culoare contrastanta. Fiindca iese la apa, daca nu il fixezi prin calcare imi permit o linie foarte clara. Nu am palpitatii ca nu ies la spalat si uite ce linii groase si puternice folosesc.



Unesc colturile cu linii.


Apoi imi desenez spatele, partile care se suprapun si se inchid cu nasturi. Aici am marcat tivul care trebuie cusut. Tot cu creionul acuarela.

 Il calc...


... si lipesc partile cu lipici (asta am invatat de la quilteuzele americance). De fapt folosesc lipiciul foarte mult in quiltuit si croitorie, atunci cand am tivuri sau cusaturi cu material care se spala. Mai ales la chestii ca pernele sau un quilt.
Cosi perfect dupa ce ai lipt, fara sa mai folosesti bolduri sau sa insailezi si fara sa se miste materialul cand cosi.


Ca sa poti coase trebuie intai sa fixezi lipicul prin calcare (fierul potrivit pt materialul pe care il calci, aici bumbac).


Asa arata calcat si trebuie cusut


 Iese - dupa cum am zis - PERFECT! si se coase foarte, foarte usor. Trebuie insa sa cosi drept...


Dupa ce am facut tivurile la ambele parti le potrivesc peste partea quiltuita. Am grija sa am destul pt tivurile laterale si sa se poata suprapuyne tivurile pe lungime unde pun nasturii.


Intai partea de sus. Masor cat iese de lata (partile din spate le tai din ochi, sa fie ceva mai mari) si unde vreau butonierele - la jumatate si pe urma iar la jumatatea jumatatilor.



Intai fac butonierele la masina si pe urma pun parte peste parte.


Le lipesc si pe astea de partea matlasata, in afara liniilor mov pe care le desenasem. Dar chiar daca mai gresesti, nu-i bai, ca se spala lipiciul.


Pe urma o intorc pe partea cealalta, unde am marcajele pe care cos marginile pernei.


Si cos (am aici un piciorus de la Husqvarna, ca sa vad marcajul de 1/4 inch; masina mea e Bernina).

 Dupa ce am cusut, tai chiar LANGA cusatura. Asta imi va fi marginea pe care pun bieul.


Bieul se taie, dupa cum am zis, la 5 x dimensiunea finisata plus 1,5 cm pentru 2 tivuri. Am socotit in jur de 7 mm pt tiv. Ideal e sa masori jumatate din piciorusul masinii, de la ac la marginea talpitei si ala sa-ti fie 1/2 din tivul pe care il pun eu aici (1,5 cm), pt ca e mai usor de cusut. Am inteles ca 1/2 din talpita standard e cam 65 mm. Atunci pui de doua ori 65 mm.

Bieul de aici este taiat drept. Nu am acum schema / poza sa arat cum se coase bieul cap la cap ca sa ai o lungime considerabila. Dar se gaseste pe internet.

Se indoaie in doua si se calca.

Si bieul il lipesc (tot fixat apoi cu masina de calcat). Incepi pe o parte. Unde se vede capatul il prinzi intr-un bold, dar de cusut si lipit  nu incepi decat de la 20 cm de la capatul cu acul. Asta pt ca atunci cand il inchei ai nevoie de bieu liber. Vedeti mai tarziu si pricepeti.


La coltul urmator se masoara cu o linie cat de lat e tivul - urmatoarea linie pe care vei coase.

Apoi trebuie masurat coltul urmator. Trebuei trasa o linie la 45 de grade cu un echer. Asta pt ca nu cosi decat pana la acea linie si indoi bieul pe ea ca sa-ti iasa coltul frumos.


Cosi pana la punctul de intersectie dintre linia de 45 de grade si linia pe care cosi (daca e corect te opresti inainte de noua linie de tiv).

Apoi indoi coltul cum se vede. Intai in sus si apoi la 90 de grade cu linia pe care ai cusut si de-a lungul diagonalei. 

Cand indoiesti aici trebuie sa fie indoitura exact pe marginea quiltului / pernei. Vezi mai jos. Nu trebuie sa depaseasca, ca altfel iti iese urat.
Lipesti si iar cosi...


... pana la urmatorul colt, unde o iei de la inceput.


Acum am cusut ultimul colt. Lipesc si cos numai putin, ca sa fixez bieul sus si pe linie dreapta. Incepem cu partea cea mai grea.

Incepand cu etapa asta am aplicat bieul in acelasi fel si la jacheta. Primele etape nu mi-au fost de folos, pentru ca acolo nu am avut colturi. La jacheta nu ma interesa decat sa cos invizibil capetele bieului cu metoda asta.


Scoti boldul pe care l-ai pus la inceput, unde ai pornit. Ai doua capete libere, care trebuie sa se intalneasca la mijloc, sau cel putin la 5-7 cm de unde ai inceput sa cosi. Le indoi asa cum se vede mai jos, acolo unde se intalnesc, dar nu se suprapun. Capatul ultim nu-l tai inca. Le calci bine, asa cum sunt indoite, ca sa vezi daca sunt exact cat iti trebuie bieul de lung.

Capatul de jos e cel de unde am pornit.


Dupa cum se vede prin calcare ai marcat doua linii in forma de cruce. Linia mica de intersectie iti arata lungimea bieului


Indoi si calci cum se vede, ca sa obtii linia diagonala pe care vei coase bieul.


Bagi partea cealalta a bieului in prima ca sa fie acoperita. Verifici sa nu fie partea cealalta mai scurta decat partea de desupra. Nu tai decat la o distanta cam cat se vede in poza: mai lunga decat partea cea mai scurta a bieului de sus.


Il aranjezi asa si lipesti.
Eu am un lipici normal, pentru copii, dar un dispozitiv special, cumparat de la magazinul pentru hobby. Sunt cele doua sticlute cu mot. Lipiciul este cel mai obisnuit si ieftin. Il folosesc cand e vorba de lipit cu precizie, altfel dau cu batonul.






Din cauza asta se vede lichid. Poti insa sa dai cu batonul de lipici, daca ai grija sa nu intinzi bieul frecand prea tare.


Il inchizi si il calci, sa fixezi lipiciul.


Il desfaci cu grija pe la mijlocul partii drepte (cea fara diagonal) si pui lipici pe partea cealalta interioara a laturii lungi, cu diagonala).


Calci iar, sa fixezi lipiciul.


Desfaci bieul ca sa ai partea cu diagonala deasupta. Trebuie sa te uiti putin cum sunt piesele imbinate, dar daca urmaresti pana la sfarsit si pricepi ce e de facut se face lumina.
Aici sunt laturile de bieu intinse, cum vor fi dupa ce vei coase definitiv. Fiind asa de intinse nu poti coase.


Din cauza asta se lasa la inceput can 20 cm necusuti de ambele parti si nu tai decat dupa ce ai cusut definitv. Indoind puitin quiltul sau haina apropii partile cusute si poti baga materialul sub masina.




 Cosi pe linia diagonala cu pas de 1,5- 1,7 (ca sa fie rezistent).


Abia acum tai. Eu am gresit aici, fiindca am taiat inainte de a desface partile (prin lipit se prind una de alta si trebuie sa tragi putin sa le dezlipesti). Apoi calci si pe urma tai sa-ti iasa tivul ca la mine.


Acum indoi bieul, il calci si termini de cusut.



Aici il dau putin la o parte ca sa vedeti ca nici nu se vede unde l-am imbinat si ca are exact lungimea care imi trebuie.


In interior finisarea arata asa. Tivul ar fi trebuit descalcat, dar cum am fost desteapta sa tai inainte sa dezlipesc... Unde nu e cap, vai de picioare.


 Trebuie lipit si calcat si partea care nu a fost inca cusuta trebuie data la masina.



Uite cum arata, perfect ca lungime si dupa ce e gata nici nu mai stiu unde am  inceput si unde am incheiat.


Il calc inca o data spre exterior si controlez daca mai sunt resturi de lipici. Deschizi colturile


Apoi il intorc si cos cu mana bieul, care trebuie sa fie exact cat partea cealalta cu o idee mai mare.


Asa arata bieul pus si terminat.


Data viitoare va fac tutorial cu aplicatii pe hainute de copii folosind apretul si ambalajul hartiei de printuit. Asa am facut fluturasii de pe quiltul roz si alb. Ideea este ca aplicatiile pe ce se spala trebuie sa aibe margini / tivuri ascunse.

Si-am incalecat pe-o sa si i-am spus Marei povestea mea...
 .... Am obosit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu