Ultima pagina

TRANSLATOR

duminică, 12 februarie 2012

Tutorial: quilt pentru Hedwig, facut fara cutter si planseta (VI)

B) Corectarea blocului cu cutit si planseta de quiltuit

Dupa cum am mai scris, se poate vedea ca blocul este mai mare decat cei 3,5 x 3,5 inches (inclusiv cusaturile) pe care vreau sa-l fac.
La corectarea unui bloc ca asta (care are o cusatura diagonala) te ajuti de linie ajutatoare la 45 de grade care exista pe rigla. Daca va uitati bine pe poza sau o largiti o vedeti in continuarea diagonalei care separa rozul de alb.
 Acum pozitionez rigla (nu ii zice rigla, ca aia e lineara, dar cum ii zice?!?) pe bloc avand grija sa las de jur imprejur spatiu. Va reamingesc ca tivul la mine este inclus in fasia ingusta de sus si lateral, deci stiu ca am tivul inclus si nu tai un bloc fata tiv.
 Tai surplusul sus si la dreapta folosindu-ma de laturile riglei.

Acum doua lucruri foarte, foarte importante cand folositi aceasta metoda de taiere:

1. Trebuie sa tineti rigla apasand cu palma deschisa deasupra ei, dar avand grija ca cel putin degetul mic sa nu se sprijine PE rigla, ci sa fie LANGA coltul riglei. Altfel va poate aluneca rigla si taiati aiurea. Apasand cu un deget pe langa rigla, stopati miscarile de alunecare ale riglei. Este foarte, foarte important, fiindca atunci cand tai presiunea cutitului pe langa rigla o poate impinge si departa de marginea unde vrei sa tai.
2. Cand incepi sa tai fasia de deasupra si daca esti dreptace, ai tendinta sa tai de la dreapta spre stanga. Sunt sanse foarte mari sa impingi cu cutitul in coltul riglei, fiindca nu te orientezi bine la directie. In afara de faptul ca paradesti coltul riglei, stirbind-o olecuta, iti mai si tocesti lama de la cutit. Ambele greseli duc la pagube materiale (rigla paradita si lama care nu mai taie foarte bine si trebuie schimbata). Nici aici sa nu ma mai intrebati cum am descoperit ej asta!!!
Pentru asta sau tai in sens invers, incepamd de la mijloc spre dreapta, ca sa faci cutitul sa iasa din taietura materialului pe langa colt, fara sa se impiedice de el.
Sau faci ce zice Marti Mitchell si anume: incepi taietura cam unde este la mine linia de tiv, dai inapoi pana treci aproape de varf si intorci iar spre directia normala de taiat pentru dreptaci.

Apoi intorc blocul ca diagonala sa fie iar pe linia de cusatura dintre triunghiuri si tai si celelalte parti.


(va urma, dar dupa un intermezao despre intretinerea uneltelor de quiltuit)

P.S. M-am cam plictisit de scris (unde e Izi cu o gogosica acum?!?), dar daca am intrat in hora, trebuie sa joc. Poate vrea cineva sa se apuce de treaba.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu